top of page
Search
  • Writer's pictureSinem Soydar

Instagram kullanimini nasil azaltiriz, yerine ne koyariz?

24 saat once IG story’de bir sorum sordum. Rahatsiz oldugum bir konuda arkadaslarimin ne yaptigini anlamak istedim. Sorunum, gunluk aktivitelerim bazilari esnasinda gereksiz yogunlukta IG kullanmam. Acmam gerekirse; ilki oglumla oynamaya calisirken, ya da onu oyalamaya calisirken bir yandan IG kullanmam. Ikinci durum ise hafta ici is saatlerine aktif olmadigim bir sanal toplantida IG’yi kurcalamam.


Neden oglumu oyalamaya calisirken IG’ye bakiyorum da anda kalmiyorum sorusunu soracak olanlara kisa yanitim su ( uzun da yazabilirim ama yaziyi bogmayalim simdi) Oyun oynarken yarim saat bilemediniz 1 saat anda kaliniyor da, gunde 5 saat sizinle oyun oynamak isteyen cocugunuzla anda kalmak zor zanaat, yapana saygimiz var tabi.

Sorumu bir ankete bagladigim icin bazi istatistikler olustu sonunda, paylasayim:

  • Ankete katilim orani 11%.

  • Katilimcilarin 30% erkek

  • Onerilerin 50%si ebeveynlerden geldi.

Yazinin ilk kismini is hayatinda, ekran karsisinda IG kullanimi azaltmak onerilerine verelim. Sorumu hatirlatirsam; ekran karsisinda bir toplantidasiniz, bilginiz olsun diye girmissiniz; konusma sirasi gelir mi belli degil, e o zaman ne yapalim??


1. Dualingo, Twitter

2. Bulmaca aplikasyonlari ( Cody Cross ornegi verildi)

3. Bir donem ya da ressama ait resimleri incelemek, tanitimlarini okumak

4. Video kamera acik degilse yuze gua sha ile masaj ( Bunu cok tuttum J Aslinda kamera kapali iken yapilacaklar artiyor tabi, oje surmek ya da dumble kaldirmak, squat cekmek bence denenebilecek seyler J)

5. To do list uzerinden gecmek, non working todo’lari dusunmek

6. Flash card’lara bakmak

7. IG app’ini toptan silmek. Hergun silip tekrar yuklemek (Burada da iddiali bir yogunluk vardi, ama buyuk cile degil mi? )

8. Evernote ile hayata ya da ise dair notlar almak

9. Super mandala colouring, macrome ve placemat, suluboya kalemi ile suluboya

10. Hicbirsey yapmamak, anda kalmak. Birsey kacirdigini dusunmeden dur(a)bilmek


Dolu dolu 10 oneri! Bana ilham veren seyler oldu ornegin. Bulmacayi app yerine printed bir Ingiliz gazetesinden/dergisinden cozsem eminim hayatimda hic duymadigim en az 1–2 kelime ogrenirim ve de kulture dair yeni seyler kazanirim. Kesin yapicam.

Notlarimi duzenlemek, yazdiklarimi temize cekmek yaptigim birseydi zaten — devam edelim.

Fakat, hicbir sey yapmamak, uzerinde cook calismam gereken bir konu. Bu kismi daha cok konusmaya ihtiyacimiz var bence :)

Onerilerin yaninda IG’den de bagimsiz, covid kaynakli konstrasyon bozuklugu ya da gunu etkin kullanma acisindan gelen onerileri de ekleyelim:

- Katilinan toplanti sizin icinizde oldugunuz bir toplanti ise; meeting minutes detayi tutma. Ne icin onu toplantiya katildiniz ve ne sonuc aldiniz notunu ekleme oneriler arasinda idi. ( Bu oneriyi de cok begendim, zira gunde 10 toplantiya girince aksama adimi unutucak hale geliyorum)

- Gun icine kitap okuma ve egzersiz yapma 15 dk’lik slotlar ekleme

Ebeveyn olma durumuna gelirsek. Ankete katilan arkadaslarimin farkli yas gruplarinda cocuklari vardi, dolayisiyla “Cocugumuzla iken IG’ye bakmak yerine ne yapsak“ onerileri genis bir yas grubu ile yapilabileceklerden.

1. Fiziksel dergi, gazete okumak

2. Clubhouse dinlemek

3. Araba ile cocuklari gezdirmek

4. Sesli kitap dinlemek (storytel vb)

5. Birlikte ahsap tepsi, mobilya vb boyamak

6. Blu TV orjinal produksiyonlari

7. Geri donusum ayirma

8. Beraber farkli seviyede, farkli malzemelerle boyama. ( Paint by numbers, paint by apps, kara kalem vb)

9. Mutfakta beraber is yapmak ( Ceviz, sebze ayiklamak (bezelye vb)

10. Beraber Puzzle yapmak

Bu listede fiziksel dergi cok sevdigim bir oneri oldu. Ozellikle dekorasyon dergilerine beraber de bakabiliyoruz oglumla. Hatta bugun bir aktivitemizde “Dream House Board“ yaptik ve dergilerden kestigimiz resimleri bir board’a yapistirdik. Kesmek, yapistirmak onun zamanini iyi aldi.

Maalesef beraber dinleyecegimiz bir fon muzigi disinda, oglumla beraberken bilgi iceren birsey dinlemem zor, genelde onun soylediklerini dinlememi tercih ediyor :)


Yukaridaki listedeki pek cok seyi denemissinizdir eminim, her cocuga iyi gelen ve gelmeyen yontemler var. Pek cok arkadasim da ayni konuya deginmis, cocugun akista kaldigi, kiyasla daha fazla zaman gecirdigi alani bulup onu derinlestirmek ve zenginlestirmek, denmis. Ayni zamanda cocukla ortak zamanlari rutine oturtmak, senin zamanin — benim zamanim — ortak zamanimiz dilimleri yaratip aliskanliga donusturmek de oneriler arasinda.

Umarim, bu yaziyi begenirsiniz. Onerilerin size ilham vermesini diliyorum. Ayrica bu yazinin olusmasindaki katkiniz icin tesekkur ederim. Aslinda yaziyi sizler yazdiniz, ben derlemis oldum.


Yaziyi Turkiye’ye ozel oneriler barindirdigi icin once Turkce yazmak istedim. Ote yandan, bu icerigin cok degerli oldugunu dusunerek ingilizce bir versiyon da hazirlamayi dusunuyorum. Ayni zamanda bu kollektif calismadan da cok keyif aldim, konustukca cok yapici bir yere gidecegine inaniyorum. Bu sebeple, yeni sosyal medya platformu Club House’da bu konuda bir konusma yapalim, katkisi ve meraki olanlar da katilir diye umuyorum. Konusmayi yine is ve gunluk hayattan baslatir, sonrasinda da ebeveynlik perspektifinden devam ettiririz. Fikir beni cok heyecanlandirdi, umarim siz de benim gibi dusunursunuz.

Gozlerinizin ekran isigindan yanmadigi saglikli gunler dilerim.

Derleyen

Sinem Soydar



27 views0 comments

Recent Posts

See All

Toprak

Su

bottom of page